vodoprovodchik

21 авг.. 17

Как да се грижим за водопроводната си инсталация

Проблемите с водопроводните инсталации могат да причинят сериозни щети на дома ви, ако не ги откриете и не ги поправите незабавно. Те могат да причинят гниене, разрастване на плесен и повреда на стените и подовите настилки. Плесентта също може да понижи качеството на въздуха в помещението и да причини астматични атаки, алергии, кожно дразнене и дори белодробни увреждания. Обърнете внимание на вашите водопроводни инсталации, като предотвратите запушвания, проверявате за течове, намалете налягането и запазете канализацията чиста.

Предотвратяване на запушвания

Запушванията във водопроводите ви могат да причинят допълнителен натиск върху тръбите, което намалява продължителността на живота им. Можете да избегнете запушвания, като държите отпадъците далеч от кухненските канали, като държите косата далеч от канализацията на банята и избягвате всичко, освен канализационната и тоалетна хартия в тоалетните. Инсталирайте екрани над каналите във вашите мивки, душове и вани и издърпвайте всякакви отпадъци на всеки няколко седмици, за да предотвратите натрупванията.

Дори изстържете остатъка от храната по чиниите в кошчето, преди да измиете съдовете си.Също така не бива да поставяте течна мазнина в канализацията, защото се втвърдява и причинява запушвания, след като се охлади. По същата причина трябва да избягвате използването на масла за вана.

Можете да използвате бутало, за да фиксирате много бавни или запушени водопроводни канали, но трябва да се свържете с професионалист за тежки тъкани. Търговските почистващи препарати за почистване или отстраняване на запушвания могат да повредят тръбите, ако ги използвате твърде често, и упоритите запушвания могат да причинят лоши миризми от изгнилите храна или други отпадъци. Професионалистът може да защити вашите тръби и да предпази водата от преливане и повреждане на пода.

Огледайте се за течове

Трябва да правите седмична проверка на водопроводната инсталация на дома си, за да потърсите течове и не забравяйте да проверите дръжките на крановете и тръбните вентили. Други често срещани места за търсене на течове включват душове, тоалетни чинии и тръбни фитинги. Ако не се погрижите за течовете бързо, дори и малките могат да причинят скъпоструващи щети на вашите водопроводни инсталации.

otpushvane-na-kanalПризнаците за течове включват растеж на мухъл, миризма на мухъл и локви с вода. Ако мивката ви се запълва с мехурчета, докато изтича, то значи се източва по-бавно, отколкото би трябвало. Ако вашата мивка работи правилно, водата в нея трябва да  изглежда гладко и вихрово, докато се оттича. Намерете спирателния вентил за водоснабдяването на вашия дом, преди да имате проблеми с водопроводната система. По този начин може да спрете течовете или причиняването на повече щети от  счупени тръби, докато водопроводчикът пристигне.

Трябва също така да научите как да изключвате водозахранването на мивки, тоалетни, перални машини, съдомиялни машини и други уреди, използващи вода, като хладилника ви. Проверявайте маркуча на шайбата си веднъж годишно и преместете машината на няколко сантиметра от стената, за да предотвратите изкривявания, течове, пукнатини, издутини и други проблеми. Домовете с мазета често имат спирателен вентил близо до предната стена на основата, в която навлиза водопроводът. Ако нямате сутерен, спирателният вентил може да е под кухненската мивка или близо до бойлера.

Съхранение на водата

Актуализирането на водопроводната ви  инсталация може да ви помогне да спестите пари от сметки ви за комунални услуги и да удължите живота на вашата система. Собствениците на къщи използват по-новите модели тоалетни , които промиват лесно и намаляват проблемите със запушването. Те дори могат да увеличат стойността на вашия дом. Можете да добавите и аератор или ограничител на потока към вашата кухня или банята, за да спестите вода, а новите кранчета със сензори могат автоматично да включат и изключат водата.

Добавете аератори или ограничители на потока към вашите тоалетни и кухненски кранчета, за да спестите вода. Аераторите прибавят въздух към водата от крановете, за да покажат, че водното им налягане е по-високо, а ограничителите на потока намаляват потока на водата. И двете добавки са лесни и евтини за инсталиране . Предлагат се нови кранчета с автоматични сензори, които включват и изключват водата ви и можете също така да добавите душ с нисък поток за икономия на вода и по-добър контрол на температурата.

Поддържане на бойлера

Топлата вода е от съществено значение за измиването на вашите съдове, за приятен душ и пералня. Проблемите с бойлера биха могли да скъсят живота му, да изхабят енергия или да причинят скъпоструващи водни щети. Трябва да намалите температурата на нагревателя, за да пестите енергия и да го поддържате в добро състояние. За щастие, повечето бойлери имат копче за регулиране на температурата си наблизо.

navodnenieГазовите бойлери имат пилотни лампи, които обикновено остават постоянно. По този начин може да получите топла вода бързо, когато имате нужда от нея. Таймерът за нагревател на водата може да ви помогне да спестите пари, като изключите лампата си, когато сте на работа или сте заспали. Това е много подобно на програмируемите термостати. Състоянието на седимента може да се събере в долната част на резервоара за гореща вода с течение на времето, да скъси живота му и да причини ръжда и корозия. Трябва да имате професионален маркуч, свързващ маркуча към водопроводният отвор на канала в долната част на резервоара и да изхвърляте отпадъците два пъти годишно.

За облекчаване на температурата и налягането на вашия бойлер, или TPR, се отваря клапа, ако температурата или налягането се увеличат твърде много, за да се предотврати експлозия. Собствениците на къщи трябва да повдигат и спускат тестовият лост намиращ се в горната част на бойлера два пъти годишно, за да проверят тази важна част. Оставете малко пространство около бойлера, за да може професионалният водопроводчик да стигне до него, ако имате проблеми.

Настройване на водното ви налягане

Високото налягане на водата е чудесно, когато си взимате душ или поливате цветята в кухнята, но това може да натовари тръбите и да предизвика течове. Можете да измерите водното си налягане с габарит на маркуча от хардуерния магазин. Просто го прикрепете към външен щуцер и включете водата. Всеки водопроводчик може да инсталира редуктор за налягане, за да предотврати проблеми при високо водно налягане.

Ако включите водата си и тя само се просмуква от кранчето, вероятно имате ниско водно налягане поради остатъци ,които могат да се натрупват в по-стари тръби, особено ако имате твърда вода. Премахнете кранчетата и се отървете се от всякакви остатъци или отлагания . Трябва да се свържете с професионален водопроводчик, ако все още имате ниско налягане на водата, тъй като това може да се дължи на запушени тръби, сериозен теч, прекалено малки тръби или проблем с местното водоснабдяване.

Поддържане на вашите канализационни линии или септични ями

Ако имате общинска канализационна система, трябва да наемете водопроводчик, за да отстраните основната си канализационна тръба и да отстраните корените на дърветата на всеки няколко години. Ако имате септична яма, трябва да бъде изпомпана от професионалист. Не използвайте изложените тръби като простер за пране, тъй като теглото може да разхлаби ставите и скрепителните елементи.

Също така, отстранете маркучите от външни тръби и щуцери през зимата, за да запазите тръбата от напукване заради замръзналата вода и причиняване на наводнение. Трябва да добавите изолация към тръбите в студените помещения, като гараж или сутерен, за да предотвратите замръзването на тръбите, да спестите енергия и да съкратите чакането за топла вода.

Кanaltehnik.com можем да ви помогнем с вашата водопроводна инсталация, вашата HVAC система и можем да инсталираме, поддържаме и ремонтираме разнообразно оборудване. Обадете ни се по всяко време на  0877 050 776 за отлично обслужване от нашите професионални и опитни техници.